donderdag 21 december 2006

Aanrijder wordt boezemvriend

Vandaag gelezen op www.destandaard.be: Aanrijder wordt boezemvriend. Een fijn verhaal in Kersttijd?

Even een weergave. Wim (26) reed Corneel (29) aan en pleegde vluchtmisdrijf. Maar hij kwam zich verontschuldigen in het ziekenhuis, met vergaande gevolgen. Corneel is pas terug aan het werk na zeven maanden van revalidatie.

Wim heeft zich uitgebreid verontschuldigd bij Corneel aan zijn ziekenhuisbed en ondertussen zijn ze echte vrienden geworden. Ze gaan zelfs samen stappen! Er zouden meer van die verhalen moeten zijn.

Het probleem is dat 'de mensen' tegenwoordigd zo verzuurd zijn, dat ze oprechte excuses niet meer aanvaarden. Zou jij het aanvaarden? Stel je voor: je wordt overhoop gereden door een bestuurde om 6h 's ochtends. Ik kan me goed verstellen dat het vermoeden van dronkenschap achter het stuur niet gering zal zijn... En toch, zeker ben je nooit. Zou jij de excuses aanvaarden? En zou jij de persoon die u heeft aangereden tot uw vriendencollectie toelaten? Stof tot nadenken zou ik zeggen!

Ik ben er zeker van de velen onder ons die persoon zelf eens overhoop zouden willen rijden. Ze zouden die persoon vervloeken voor zijn daden. Maar niks is zo fijn als vergevingsgezindheid. Zeker in deze tijd van het jaar. Ik ben alvast 100% akkoord met wat Corneel gedaan heeft: hij heeft het voorval vergeven en heeft Wim als vriend opgenomen. Meer zelfs; hij is in Wim zijn voordeel komen getuigen op het proces. Maar daar had de politierechter geen oren naar: Wim werd veroordeeld tot 6 maanden rijverbod en ongeveer 2000€ boete. Ja, wat hadden we gedacht? Dat de rechtbank zou vrijspreken? Nee, hoor. Betalen!

Als er nog iemand een goed verhaal heeft, laat maar komen...

woensdag 20 december 2006

Een dag zonder spam of beveiligingsbedreigingen in onze pc's

We hebben het mekaar al vaak toegewenst: een dag zonder spam of beveiligingsbedreigingen in onze pc's.

Maar dat zal niet voor 2007 zijn, als we het recente rapport van in 6minutes IT&Telecom en MessageLabs mogen geloven, en dat doen we natuurlijk.

Het onderzoek noemt 2006 het jaar van de slimme spammers. Het nieuwe vernuft dat de spammers aan de dag leggen, heeft spam aan de top van de bedreigingen gezet, nog voor de virussen, en dat zal in 2007 niet anders zijn. Spam heeft in de tellingen van MessageLabs een jaargemiddelde van 86,2 van de mailtrafiek bereikt, vooral door de meer efficiënte botnets.

Industriële spionage via trojans die intellectuele eigendom en vertrouwelijke informatie stelen nam toen van één aanval per week tot twee per dag in een jaar tijd. De convergentie tussen e-mail, URL-koppelingen, phishing en virussen zal blijven doorgaan, al worden virussen voor de criminelen minder belangrijk.

Een sterke stijging wordt verwacht van ransomware, kwaadwillige software die belangrijke bestanden codeert met een sleutel die alleen de afperser kent. Niet het type convergentie waar we gewoonlijk mee geconfronteerd worden...