Gisteren stond in de krant te lezen dat Vlamingen steeds meer racistischer, haatzaaiers en islamofoob worden. Hoewel dit een verontrustend en niet te verwaarlozen feit is, heb ik hierbij toch wel enkele bedenkingen.
Volgens het CGKR (Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding) is een zorgwekkend fenomeen de zogenaamde internethaat of het internetracisme, waarbij internetgebruikers mails doorsturen met racistische boodschappen of netwerksite’s gebruiken om haat en racisme te prediken of te verspreiden. Zonder het probleem te willen minimaliseren, of afbreuk te willen doen aan de ernst van de feiten, denk ik dat we dit toch een beetje moeten nuanceren.
Hoeveel mensen sturen argeloos alle mailtjes met grapjes niet gewoon door, zonder stil te staan bij de inhoud?! Ga maar eens na hoeveel mensen de inhoud van een kettingbrief zullen kunnen navertellen (foutloos, dan wel…), en wie zou een (haat-)e-mail helemaal gelezen hebben? Niet iedereen, dat weet ik zeker! Ik maak zelf vaak mee in de ‘professionele wereld’, waar het soms voorkomt dat ik een e-mail verstuur met een vraag – dus met een zin met een vraagteken op het einde – waarop ik geen antwoord krijg. Of een e-mail met verschillende vragen, die slechts een antwoord verkrijgt op 1 enkele vraag. De andere vragen blijven onbeantwoord. Dit kan maar één reden hebben en dat is het feit dat men aan de essentie voorbij gaat…
Hoeveel mensen vinden de uitspraak ‘makak’ niet normaal? En voor wie zijn de Walen geen dieven die weglopen met ons Vlaams geld? De massahysterie en het kuddegevoel, het meelopen en het na-apen, dát is wat de Vlaming wél goed kan.
Men ziet dit gewoon als een vorm van entertainment, een doodgewone zaak. Maar lang niet alle Vlaamse internetgebruikers zijn daarom marginale vreemdelingenhaters of islamofoob. Al moeten de rotte appels er natuurlijk onverbiddelijk uit.
Het grootste probleem zit bij de opsteller(s) of de maker van de boodschap, want die maakt er wél zijn werk van. Een PowerPoint opstellen, boordevol met haat en geweld vergt toch wel enige tijd en vaardigheid. Net die donkere geesten moeten worden aangepakt en in mindere mate de verspreiders, want die zijn niet per definitie racisten of haatzaaiers.
Een goede raad aan diegenen die een dergelijke boodschap in hun mailbox krijgen is: laat de afzender weten dat hij/zij een niet-gewenste boodschap heeft verstuurd – dat zou hem/haar toch een beetje aan het denken moeten zetten -, en stuur ze vooral zélf niet door, maar druk op de ‘delete'-knop’… iets waar ik toch al een tijdje mee ben begonnen. Als je de wereld wil veranderen, begin je best bij jezelf!