maandag 23 april 2007

Google is de nieuwe wereldmarktleider

In de jaarlijkse 'Global Top 100 of Powerful Brands' is Google de nieuwe lijstaanvoerder en onttroont daarmee Microsoft. De lijst wordt bepaald door de dollarwaarde van merken, financiële data van Bloomberg en op basis van doelgroepenonderzoek.

De softwaregigant staat in de ranglijst die is samengesteld door onderzoeksbureau Millward Brown nu op een derde plaats. Vorig jaar stond de nieuwe nummer één Google nog op een zevende plaats. Andere bedrijven die het goed doen in de technologiesector zijn China Mobile met een vijfde plaats, IBM op negen, Nokia op de twaalfde positie, HP op stek vijftien en Apple op de zestiende plek. Volgens Peter Walshe van Millward Brown is de snelle spurt van de zoekmachine naar de top zeer opmerkelijk: 'Google is een absoluut fenomeen als merk, omdat het glashelder is waar het voor staat en het een leidende rol heeft verkregen in innovatie.'
Bij het bepalen van de top 100-lijst worden financiële gegevens van bedrijven gecombineerd met onderzoeksgegevens uit de Brandz-database. Hierin staan de resultaten van wereldwijd marktonderzoek, waarbij meer dan één miljoen mensen worden ondervraagd naar 39.000 merken. Na de financiële sector is de it de meest dominante branche in de lijst.

maandag 16 april 2007

"Stop met het internet en begin opnieuw"

Deze morgen las ik een uiterst opmerkelijk, maar tegelijk interessant bericht op de RSS-site van het Nederlandse PC Magazine. En dit kan ik jullie toch niet onthouden...

Een groep wetenschappers heeft aan de Amerikaanse regering het advies te geven om te stoppen met het internet. Volgens de wetenschappers is het huidige internet verouderd en moet er een nieuw internet voor in de plaats komen.

Volgens Dipankar Raychaudhuri, een professor verbonden aan de Rutgers Universiteit, is het een wonder dat het huidige internet het nog zo goed doet aangezien het is ontworpen voor compleet andere toepassingen.

Nu de meeste internetgebruikers snelle internetverbindingen hebben en de kosten voor krachtige processoren en online opslagruimte flink zijn gedaald, adviseren de wetenschappers om een nieuw internet te bouwen. Zo'n ambitieus idee loopt echter gelijk tegen een groot probleem op. Tegenwoordig willen overheden veel meer controle over het internet dan in de tijd dat het huidige internet werd ontwikkeld. De kans is groot dat overheden bij een nieuwe internet veel meer mogelijkheden willen hebben om e-mailberichten te onderscheppen en om op afstand de computers van internetgebruikers te onderzoeken.

De Amerikaanse National Science Foundation is van plan om het experimentele onderzoeksnetwerk Global Environment for Network Innovations (GENI) te bouwen. Met behulp van zijn Future Internet Network Design (FIND) financiert de organisatie verschillende projecten op Amerikaanse universiteiten. Een nieuw internet kan parallel draaien met het huidige internet en deze op een gegeven moment vervangen. Het duurt ongeveer vijftien jaar voordat er een nieuw internet is gebouwd.

Maar behalve veel tijd gaat een nieuw internet ook miljarden dollars en euro's kosten. Alle software en hardware die op dit moment diep verankerd zitten in het Legacy-systeem zullen vervangen moeten worden.