dinsdag 6 november 2007

Pas op voor de Kreon-loop bij beslissingen

De grootste vijand bij een goed beslissingsproces is niet de andere persoon maar jezelf. Dat stelt Joseph Badaracco in 'Questions of Character'. We zetten ons vaak nodeloos muurvast door eerder genomen besluiten die vaak geen steek houden.

Dit is de Kreon-loop, genoemd naar koning Kreon die zijn eigen familie gedecimeerd zag door een eigen besluit.

Kreon was koning van Thebe. Op een bepaald moment moet hij oordelen over twee broers, Polyneikes en Eteokles, die elkaar gedood hebben. Hun zus, Antigone, vraagt aan Kreon om ze beiden te mogen begraven. Kreon weigert. Hij geeft enkel toestemming om Eteokles te begraven. Polyneikes is volgens de koning een verrader. Wie deze laatste begraaft, zal gestenigd worden.

Als Kreon hoort dat Antigone toch geprobeerd heeft haar beide broers te begraven, veroordeelt Kreon haar ter dood. Pittig detail: Antigone is op dat moment verloofd met Haemon, de zoon van koning Kreon. Haemon smeekt zijn vader om af te zien van het vonnis. Tevergeefs. Haemon en Antigone plegen, lang voor Romeo en Juliette, beiden zelfmoord. Als Euridice, de moeder van Haemon en de vrouw van Kreon, hoort wat er gebeurd is, pleegt ook zij zelfmoord.

Pas op dat moment realiseert Kreon zich wat hij heeft aangericht.

Kreon zat dus vast in een loop of "lus". Hij had een beslissing genomen en raakte niet meer uit zijn cirkelredenering. Vast overtuigd van zijn eigen gelijk ging hij een echte dialoog met anderen, waaronder zijn zoon, én met zichzelf uit de weg. Bij een Kreon-loop is de grootste tegenstander dus niet de andere persoon, maar bent u dat zelf.


Bron: Bizz By Mail / Joseph Badaracco, "Questions of character", HBS Press, 2006.

donderdag 25 oktober 2007

Volgend weekeinde spelen we opnieuw met de tijd

In de nacht van zaterdag op zondag draaien we de klok een uur achteruit en gaat de wintertijd opnieuw in.

In de nasleep van de oliecrisis van 1973 voerde Frankrijk de zomertijd in 1976 in om energie te sparen. De Britse eilanden kenden de zomertijd al van daarvoor en de Benelux volgde in 1977. De Europese en Belgische regelgeving leggen de zomer- en de wintertijd op, met als laatste wapenfeit een Koninklijk Besluit van 19 december 2001, gebaseerd op richtlijn 2000/84/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 19 januari 2001. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne verwoordde in zijn verslag aan koning Albert de kern van de verplichting volmondig als: "krachtens deze richtlijn wordt er verduidelijkt dat de periode van de zomertijd, namelijk de periode van het jaar waarin het uur vooruitgezet wordt met zestig minuten ten opzichte van het uur van de rest van het jaar, vanaf het jaar 2002 en voor een onbepaalde periode, zal beginnen op de laatste zondag van de maand maart, om 1 uur 's morgens, wereldtijd (2 uur, plaatselijke tijd) en zal eindigen op de laatste zondag van de maand oktober, om 1 uur 's morgens, wereldtijd (3 uur, plaatselijke tijd)". Zo stond het letterlijk in het Staatsblad van 28 december 2001 afgedrukt.


Een uurtje langer slapen

Anders gezegd: zondagmorgen 28 oktober om 03.00 uur draaien we de klok een uur achteruit, zodat we op GMT +1 (GMT is min of meer de wereldtijd UTC) komen in plaats van GMT +2, en zodat het eensklaps maar 02.00 uur wordt. Slimmerds verrichten deze operatie voor het slapengaan en niet midden in de nacht. Men zal dus een uur meer kunnen slapen of uitgaan. Wie nachtdienst heeft, zal een uur meer moeten werken, tenzij er een regeling is.

Dankzij de zomertijd, die in maart inging, kunnen we 's avonds langer van het daglicht profiteren en is er minder elektrisch licht nodig. De Belgische Vereniging tegen de Zomertijd (BVZT) is al jaren tegen de ingreep, met als argument dat die schadelijk zou zijn voor de gezondheid.

De organisatie gewaagt van een "schending van de mensenrechten". Onder aanhaling van rapporten en publicaties met een verschillende graad van wetenschappelijkheid, ziet de BVZT een relatie tussen enerzijds slaperigheid, overconsumptie van slaap- en kalmeringsmiddelen (met alle gevolgen vandien voor de ziekteverzekering), verkeersonveiligheid en anderzijds de zomertijd. Die is ook de oorzaak van een verhoging van luchtverontreiniging en fotochemische polluenten.

Voorts is het zo dat bijvoorbeeld spaarlampen minder energie opslokken dan de gewone lampen op het ogenblik dat de zomertijd werd ingevoerd. Ouders van baby's klagen tevens over ritmestoornissen bij hun oogappels bij het jongleren met de tijd.


Bron: (belga/dm) op 25 okt. 2007.

donderdag 11 oktober 2007

Googlestichters Page en Brin elk 17 miljard dollar rijker in drie jaar

Larry Page en Sergey Brin, de uitvinders van internetzoekmachine Google, zijn sinds de beursgang van augustus 2004 elk een slordige 17 miljard dollar rijker geworden. Dat danken zij aan de onwaarschijnlijke klim van de beurskoers, die inmiddels is verzevenvoudigd.

Studentenmakkers Page en Brin, beiden nog altijd maar 34, behoren nu al tot de dertig rijkste mensen ter wereld. Op de technologiebeurs Nasdaq brak het aandeel Google deze week door de magische kaap van 600 dollar. Dat is maar liefst zeven keer meer dan de beginprijs (85 dollar) van augustus 2004.

Door die koersexplosie loopt de beurswaarde van Google intussen op tot meer dan 180 miljard dollar. Dat is meer dan traditionele grootheden als Coca-Cola, supermarktgigant Wal-Mart of IBM. Aartsrivaal Microsoft, 270 miljard dollar waard op de beurs, blijft wel nog even buiten schot.

De cijfers van Google doen duizelen. In de afgelopen maand alleen al steeg de beurswaarde met 25 miljard dollar, een bedrag waar je makkelijk pakweg alle aandelen van autobouwer Ford mee kunt kopen. De grootste winnaars van het beurssucces zijn de stichters Larry Page en Sergey Brin, die elk 9 procent van het bedrijf bezitten. Hun fortuin is sinds de beursgang met een slordige 17 miljard dollar per persoon toegenomen. Het duo behoort daardoor tot de vijf rijkste Amerikaanse zakenlui en zit ook in de top dertig wereldwijd, zo becijferde het zakenblad Forbes. Met de dagelijkse leiding houdt de tandem zich niet meer bezig. Die is al een tijdje in handen van CEO Eric Schmidt, zelf ook goed voor zowat 5 miljard dollar aan Googleaandelen.

Koopjes op de beurs
Het aandeel Google had maar elf maanden nodig om van 500 naar 600 dollar te klimmen. Op naar de 700 dollar zou je zeggen, al zijn analisten het niet eens over wanneer die kaap gesloopt kan worden. De meesten verwachten niet dat Google over een jaar boven 625 dollar uitkomt. Maar het belangrijke beurshuis Bear Stearns ziet Google eind volgend jaar al een koers van 700 dollar bereiken.Google ligt bij de beleggers voortdurend in de weegschaal met concurrent Yahoo. In het afgelopen jaar steeg de beurskoers van Google met 40 procent en Yahoo 'slechts' met 12 procent. Daardoor is Yahoo vandaag een betere koop dan Google, zeggen sommige analisten. Maar volgens de analisten van Thomson Financial is Google nog altijd goedkoper dan Yahoo, als je de koers afzet tegen de verwachte inkomsten van 2008.

Kortom, iedereen heeft zijn eigen mening over Google en dat is eigenlijk nooit anders geweest. Het is immers aartsmoeilijk in te schatten wat Googles overnames aan inkomsten zullen genereren. Google kocht vorig jaar de populaire videowebsite YouTube voor 1,6 miljard dollar en slokte ook DoubleClick, een specialist in internetreclame, op voor 3,1 miljard dollar. Volgende week zal een en ander duidelijker worden, als zowel Google als Yahoo hun kwartaalcijfers publiceren.

Google bevestigde gisteren de aankoop van de Finse softwarefirma Jaiku, die pas dit jaar werd opgericht. Jaiku is gespecialiseerd in sociale netwerken en bloggen, zowel op het web als mobiel. Met Jaiku kunnen gebruikers onderweg hun vrienden op de hoogte houden van hun actuele activiteiten. Hoeveel Google voor Jaiku betaalt, blijft vertrouwelijk. De overname voedt de geruchten dat Google zijn zinnen zet op de markt van de mobiele telefonie. Volgens de Amerikaanse krant The New York Times wil Google dit jaar nog uitpakken met een besturingssysteem voor gsm's.


Bron: De Morgen op 11 oktober 2007 - Emmanuel Vanbrussel.

woensdag 10 oktober 2007

Wist je dat?

... het Franse departement Puy-de-Dôme bijna Mont-d'Or ("Goudberg") had geheten, wat verhinderd werd door de afgevaardigde van Clermont-Ferrand, omdat hij dacht dat deze naam de aandacht van de belastingdienst zou trekken?

Al gekheid op een stokje!

maandag 18 juni 2007

Taalvaardig?

De Vlaamse radiomaker Koen Fillet heeft ze alle honderd op zijn weblog geplaatst. En hij geeft meteen toe dat hij maar iets meer dan de helft van deze woorden kent...

"Honderd woorden die elke hogeropgeleide Amerikaan zou moeten kennen. If you are able to use these words correctly, you are likely to have a superior command of the language, zegt Steven Kleinedler, senior editor van de American Heritage Dictionaries."

Dit is de eerste paragraaf die te lezen is op het Blog van de radiomaker. Zie hier voor de rest van het artikel: http://koenfillet.blogspot.com/2007/06/taalvaardig.html.

Iedereen begrijpt wel wat Engels en bijna iedereen spreekt het ook, een beetje of goed. Maar wanneer mag je zeggen dat je 'a superior command of the language' hebt? Daarvoor zijn volgens Steven Kleinedler, senior editor van de American Heritage Dictionaries, niet meer dan honderd woorden nodig.

vrijdag 25 mei 2007

Een goede webmaster draagt dag in dag uit zorg voor het virtuele visitekaartje van uw bedrijf


De ideale webmaster combineert dan ook de kwaliteiten van een webuitgever, een redacteur én een webdesigner, dit alles overgoten met een pittige saus in (direct) marketing. 6 tips om bezoekers naar uw website te lokken:

1. Zoek een uniek terrein om uw website op te bouwenBouw een mooie, goed gestructureerde website uit met waardevolle, bruikbare informatie die een welbepaalde groep mensen een oplossing biedt voor haar problemen en een antwoord geeft op haar meest netelige vragen. Schenk die mensen een bijzondere ervaring door de interactieve mogelijkheden van het internet te gebruiken om aan hun behoeften te voldoen.

2. Geef de bezoeker een reden om terug te kerenWees informatief en beperk de verkooppraat tot het absolute minimum. Verschaf concrete en bruikbare informatie. En geef af en toe iets gratis weg. Kortom, geef de bezoeker iets wat hij elders niet kan vinden.

3. Maak het de bezoeker gemakkelijkZorg voor een snelle thuispagina met korte en bondige informatie. Houd de informatie op de thuispagina overzichtelijk en voeg er een snelle en efficiënte zoekmodule aan toe. Zorg ervoor dat uw grote rubrieken ook rechtstreeks bereikbaar zijn via aparte url's. Zet elke bezoeker ertoe aan uw homepage te bookmarken, of in zijn lijstje met favorieten op te slaan.

4. Spoor de bezoeker aan om terug te kerenVermeld op uw site duidelijk dat u de inhoud geregeld zal updaten (en doe dat dan ook). Stuur uw bezoekers af en toe een mailtje om nieuwigheden op de site aan te kondigen met rechtstreekse hyperlink. Pak uit met acties of initiatieven die niet lang duren.

5. Beloon de bezoeker voor zijn terugkeerPersonaliseer de inhoud van uw site: geef de bezoeker, bijvoorbeeld, een historiek van zijn aankopen of formuleer aanbevelingen die aansluiten op zijn koopgedrag. Breng trouwe bezoekers als eerste per mail op de hoogte van de lancering van nieuwe producten of diensten of van tijdelijke promoties. Overweeg de invoering van voordelen als bonuspunten, kortingbons en dergelijke voor trouwe klanten.

6. Stimuleer op elk moment de dialoog met de bezoekerHanteer dialogen waarin u anticipeert op mogelijke vragen, bij voorkeur geschreven in spreektaal. Werk met korte teksten die de bezoeker op één scherm volledig inhoudelijk kan vatten. Moedig de bezoeker aan te reageren via een feedbackformulier, een gastenboek of een enquête. Beloon uw bezoeker als hij zijn personalia wil doorsturen.

woensdag 9 mei 2007

Ingebeelde vriend te koop op eBay

Ingebeelde vriend te koop op eBay... te gek voor woorden... maar ja? Wat wil wil je anno 2007?

Een man uit het Britse Newport biedt zijn ingebeelde vriend te koop aan op eBay. Met succes, want het hoogste bod staat voorlopig op 1.550 pond (2.282 euro). "Mijn ingebeelde vriend Jon Malipieman wordt te oud voor mij nu ik 27 jaar geworden ben. Hij is zeer vriendelijk in de omgang. Als u hem koopt, vertel ik u waar hij van houdt en wat hij haat.

U krijgt er ook zijn persoonlijke karakterschets bij", prijst hij zijn 'koopwaar' aan in een advertentie. De verkoper, die zichzelf 'thewildandcrazyoli' noemt, heeft intussen al meer dan 20 vragen gekregen van geïnteresseerden.


Hieronder een bloemlezing:

Vraag: Hoe weet ik dat hij zal komen opdagen? Ik wil namelijk niet voor de gek gehouden worden.

Antwoord: Daar heb ik begrip voor. U krijgt Jon netjes opgestuurd in een enveloppe. Op het bijbehorende briefje zal u alles vinden wat u over hem hoeft te weten.

Vraag: De vorige keer dat ik iemands ingebeelde vriend kocht, kwam er nooit een hechte vriendschap van. Hij sprak eigenlijk zelden tegen mij. Zal Jon anders zijn?

Antwoord van Jon: Ja, ik zal anders zijn. Ik maak graag nieuwe vrienden en zou zoveel tegen je praten dat je me kotsbeu wordt. Ik zou je al mijn hobby's en interesses verklappen.

Vraag: Kan ik hem terug sturen als we niet overeen komen?

Antwoord: Het spijt me, dat is niet mogelijk. Ik kan je wel een nieuwe vriend sturen als hij je niet aanstaat.

Vraag: Ik ben muzikaal aangelegd maar heb geen vrienden... Speelt hij luchtgitaar?

Antwoord: Ja, hij is een professionele luchtgitaarspeler en zou dolgraag je vriend worden.

Vraag: Is hij vrijgezel?

Antwoord: Jazeker. Vroeger was hij een playboy, maar nu is hij eerder op zoek naar een leuke en duurzame relatie.


Bron: hln.be (Het Laatste Nieuws op 9 mei 2007)

maandag 23 april 2007

Google is de nieuwe wereldmarktleider

In de jaarlijkse 'Global Top 100 of Powerful Brands' is Google de nieuwe lijstaanvoerder en onttroont daarmee Microsoft. De lijst wordt bepaald door de dollarwaarde van merken, financiële data van Bloomberg en op basis van doelgroepenonderzoek.

De softwaregigant staat in de ranglijst die is samengesteld door onderzoeksbureau Millward Brown nu op een derde plaats. Vorig jaar stond de nieuwe nummer één Google nog op een zevende plaats. Andere bedrijven die het goed doen in de technologiesector zijn China Mobile met een vijfde plaats, IBM op negen, Nokia op de twaalfde positie, HP op stek vijftien en Apple op de zestiende plek. Volgens Peter Walshe van Millward Brown is de snelle spurt van de zoekmachine naar de top zeer opmerkelijk: 'Google is een absoluut fenomeen als merk, omdat het glashelder is waar het voor staat en het een leidende rol heeft verkregen in innovatie.'
Bij het bepalen van de top 100-lijst worden financiële gegevens van bedrijven gecombineerd met onderzoeksgegevens uit de Brandz-database. Hierin staan de resultaten van wereldwijd marktonderzoek, waarbij meer dan één miljoen mensen worden ondervraagd naar 39.000 merken. Na de financiële sector is de it de meest dominante branche in de lijst.

maandag 16 april 2007

"Stop met het internet en begin opnieuw"

Deze morgen las ik een uiterst opmerkelijk, maar tegelijk interessant bericht op de RSS-site van het Nederlandse PC Magazine. En dit kan ik jullie toch niet onthouden...

Een groep wetenschappers heeft aan de Amerikaanse regering het advies te geven om te stoppen met het internet. Volgens de wetenschappers is het huidige internet verouderd en moet er een nieuw internet voor in de plaats komen.

Volgens Dipankar Raychaudhuri, een professor verbonden aan de Rutgers Universiteit, is het een wonder dat het huidige internet het nog zo goed doet aangezien het is ontworpen voor compleet andere toepassingen.

Nu de meeste internetgebruikers snelle internetverbindingen hebben en de kosten voor krachtige processoren en online opslagruimte flink zijn gedaald, adviseren de wetenschappers om een nieuw internet te bouwen. Zo'n ambitieus idee loopt echter gelijk tegen een groot probleem op. Tegenwoordig willen overheden veel meer controle over het internet dan in de tijd dat het huidige internet werd ontwikkeld. De kans is groot dat overheden bij een nieuwe internet veel meer mogelijkheden willen hebben om e-mailberichten te onderscheppen en om op afstand de computers van internetgebruikers te onderzoeken.

De Amerikaanse National Science Foundation is van plan om het experimentele onderzoeksnetwerk Global Environment for Network Innovations (GENI) te bouwen. Met behulp van zijn Future Internet Network Design (FIND) financiert de organisatie verschillende projecten op Amerikaanse universiteiten. Een nieuw internet kan parallel draaien met het huidige internet en deze op een gegeven moment vervangen. Het duurt ongeveer vijftien jaar voordat er een nieuw internet is gebouwd.

Maar behalve veel tijd gaat een nieuw internet ook miljarden dollars en euro's kosten. Alle software en hardware die op dit moment diep verankerd zitten in het Legacy-systeem zullen vervangen moeten worden.

maandag 5 maart 2007

Pleonasme? Tautologie?

Ze hebben iets met elkaar te maken, de twee stijlfiguren pleonasme en tautologie: het gaat om iets dubbelops. Maar wat is dan het verschil tussen die twee? En hoe onthou je dat?

Een klassiek duo in stijlfigurenland is dat van pleonasme en tautologie, die bijna niemand makkelijk uit elkaar houdt. Wie weet lukt het met de taaltip van vandaag.Een tautologie is het best te onthouden met een ezelsbruggetje.

De twee t's van 'tautologie' komen terug in 'Twee keer hetzelfde in Twee vergelijkbare woorden'. Een tautologie bevat twee bijwoorden, werkwoorden of bijvoeglijke of zelfstandige naamwoorden die naar hetzelfde verwijzen: 'wis en waarachtig', 'wikken en wegen', 'blij en verheugd', 'pracht en praal', 'kant noch wal'.

Een pleonasme bestaat uit twee verschillende woordsoorten; het ene woord drukt hetzelfde uit als het andere, of noemt een eigenschap die het andere van zichzelf al heeft. Voorbeelden zijn 'in staat zijn iets te kunnen' en 'witte sneeuw'. Beide 'dubbelopismen' zijn overigens vaak gewoon goed omdat ze bewust als stijlfiguur worden gebruikt; vooral bij de tautologie komt dat veel voor.


Meer hierover vind je op:

Vergeet het dus nooit meer!

woensdag 14 februari 2007

Happy Valentine!

Tegenwoordig is Valentinesday een dag waarop je uw geliefde, al dan niet anoniem, kunt verrassen met een leuk gedicht, cadeau of een kaartje.

Over de oorsprong van Valentijn doen verschillende verhalen de ronde, ja, kijk maar eens op het www of Google het even op.

Het mooiste verhaal heb ik even - ik ben toch objectief genoeg denk ik - opgesnord en hieronder gezet. De "leute" ermee...

"Er zijn bronnen die zeggen dat Valentijnsdag een afgeleide is van het Romeinse Lupercalia feest. Lupercalia werd op 15 (!) februari gevierd ter ere van vruchtbaarheidsgod Lupercus. Voor de Romeinen was dit destijds een belangrijk feest. Het feest werd hoogstwaarschijnlijk gevierd in de buurt van de grotten waar Romulus en Remus, de stichters van Rome, waren opgevoed door wolven. Hier werden volgens het verhaal de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren deze twee jonge mensen dan elkaars partner. Toen in Europa het Christendom opkwam, werd dit heidense feest door de kerk verboden en verving men Lupercalia door Valentijnsdag."

"Een feit is dat Engelse emigranten Valentijnsdag hebben geïntroduceerd in Amerika. In de Verenigde Staten is de traditie opgepikt door de commercie. Later is het vanuit dit land ook in veel Europese landen een populair feest geworden."


En zo zijn het weer de Amerikanen die het gedaan hebben, hé!

Hoedanook, het is en blijft een leuke dag, al wordt het ongelooflijk commercieel uitgebuit. Maar zeg nu zelf: zou jij geen cadeautje willen omdat het té commercieel is?

maandag 29 januari 2007

The Singularity is Near

Een interessant artikel:

Als het aan Ray Kurzweil ligt, zijn zowat al onze problemen over een jaar of twintig volledig van de baan. Geef toe: dat belooft.


Grenzen aan de groei?

Niet voor Ray Kurzweil, die we gerust een van de meest optimistische mensen ter wereld mogen noemen. Kurzweil, een Amerikaanse uitvinder/denker/futurist met behoorlijk wat credibiliteit, is ervan overtuigd dat we de komende decennia op alle mogelijke fronten een groei zullen meemaken die niet zozeer grenst aan het ongelofelijke, maar die het ongelofelijke in extreem hoge mate zal overtreffen. En dat is dan nóg bijzonder zacht uitgedrukt.


Hoe dan wel?

Het centrale concept waarmee Kurzweil voortdurend schermt, is dat van 'de singulariteit' - zijn nieuwe boek heet trouwens The Singularity is Near (Viking Books). Die 'singulariteit' is het moment in de nabije toekomst waarop alles wat we weten en kunnen fundamenteel, onherkenbaar en onomkeerbaar zal veranderen. Ter vergelijking: de vorige singulariteit in de geschiedenis van het universum was de oerknal - ook zo'n moment waarop alles nogal radicaal veranderde. Kurzweil heeft het berekend, zegt hij. Als je de groei van onze kennis en technologische vooruitgang in een grafiek stopt, zie je dat die groei niet lineair verloopt, maar exponentieel. Dat wil zeggen: ze verdubbelt om de zoveel tijd - een bekend voorbeeld daarvan is uiteraard de capaciteit van onze personal computers. Het is bovendien, aldus Kurzweil, niet de groeisnelheid die exponentieel toeneemt, maar de groeiversnelling.

Gevolg: in de zeer nabije toekomst zullen onze kennis & kunde zonder meer exploderen. Zelfs zoiets doordeweeks en doodnormaals als mens-zijn - iets waar we nu toch al enige ervaring mee hebben - zal grondig veranderen. We overstijgen straks al onze biologische beperkingen en betreden, kortom, het posthumane of transhumane tijdperk.

Meteen zullen zowat al onze problemen van de baan zijn. Energiecrisis? Is opgelost, want we betrekken al onze energie uit de zon. Ziek worden en doodgaan? Niet meer nodig, want zelfs het kleinste defectje kan worden gerepareerd, vervangen en zelfs verbeterd. De mens zal zeg maar fusioneren met de machine. En daar hebben beide partijen baat bij. De mens wordt een beetje machine (lees: krijgt onder meer een onbeperkte rekenkracht) en de machine wordt een beetje mens (lees: wordt écht creatief en intelligent).


Enfin, dat belooft.

Het boeiende is dat de meesten onder ons lang genoeg zullen leven om te controleren of Kurzweil onzin verkoopt dan wel een briljant visionair is. Heel wat van zijn voorspellingen, die hij onlangs in New Scientist nog eens op een rij zette, slaan op de zéér nabije toekomst - the singularity is inderdaad near. Tegen 2025, beweert Kurzweil, zullen we een volledig accuraat model kunnen maken van de menselijke hersenen, zodat kunstmatige intelligentie een grote sprong voorwaarts kan maken. Omstreeks die tijd zullen we ook bijna rond zijn met het gebruik van zonne-energie voor al onze behoeften.

En we zullen, dankzij de vorderingen in de nanotechnologie, allerlei minuscule robotjes in ons lichaam kunnen sturen om waar nodig de biologie een beetje bij te spijkeren. Een upgrade van de mens, zeg maar, van versie 1.0 naar versie 2.0.


En of we dan nog wel mens zijn?

Zeker, zegt Kurzweil, het overstijgen en overschrijden van alle mogelijke grenzen is nu net datgene wat ons tot mens maakt. Dus straks is de mens pas echt mens als hij geen mens meer is.

Volgens Ray Kurzweil zal onze kennis zonder meer exploderen!


Bron: Dit artikel is afkomstig uit Knack en is geschreven door Joël De Ceulaer en gepubliceerd op 12 oktober 2005.

vrijdag 26 januari 2007

Hallo! Gedichtendag...

Hoera! Gisteren was een "bloggenderwijs" een hoogdag! Ik kreeg gisterenavond een mailtje van een zekere Katrien aka Anamika met de melding dat er wel degelijk iemand mijn blog leest... meer zelfs: de vriendelijke dame stuurde zelfs een eigenhandig geschreven gedicht door. Ik heb het daarnet - met haar toestemming - in de "comments" geplaatst van de voorgaande post. Lezen, zou ik zeggen!

En nog meer goed nieuws: Katrien stuurde me nog een gedichtje, en ik voel me zovrij om het hier nog even te publiceren:


i believe in the feet walking next to me
i believe in the hand holding mine

just like water
you wash away the doubts
just like fire
you burn away the fear

i believe my ears again
they hear the whispering
i believe my eyes again
they see the sun
i believe my heart again
it feels the strength

maybe one day we might not see this anymore
let us than return to this place
to look at our horizon
to see what we have

we’ve been lost
but maybe we have just been found…


Heb jij ook van dat moois? Laat maar komen, wie weet groeit dit uit tot een forum der Vlaamse & Nederlandse poëzie!

Nog even praktisch: indien je geen commentaar kan toevoegen aan een post - maar normaal moet dat wel lukken nu -, dan e-mail je mij maar op stijndebusschere#telenet.be (vervang # door @, de reden vind je in de voorgaande post... nvdr).

donderdag 25 januari 2007

Dag vrienden van de poëzie!

Vandaag is het Gedichtendag in Nederland en Vlaanderen. Hoewel ik traditioneel geen echte poëzie-liefhebber ben, begin ik bepaalde gedichten wel te smaken. Komt het door de "jaren"? Misschien komt het door de extra aandacht in de media de laatste tijd. Jawel, poëzie vind je meer en meer op het scherm - en vandaag zelfs op de radio.

Wie heeft er een mooi gedichtje? Stuur het mij even door naar stijndebusschere#telenet.be (vervang het #-teken door een @, kwestie om die f#ckn' spammers te misleiden...) of reply op deze post met een gedichtje. Tenminste, als er iemand mijn blog leest, want daar heb ik wel enige twijfels over. Misschien zit ik hier gewoon tegen mezelf te lullen. Let us know!!!

Daaaagg, vrienden van de poëzie!

donderdag 18 januari 2007

Flatulentie

Vandaag weer een woord in de aanbieding: winderigheid... Maar vandaag bedoel ik hiermee niet het opgeblazen gevoel in de buik dat je kunt hebben na het eten van - overigens lekkere - bonen, maar échte wind. Storm eigenlijk! Europa werd vandaag geteisterd door een storm, een aantal mensenlevens moesten er jammergenoeg al aan geloven.

Hier in Duitsland voelden we het ook, rukwinden tot 150km/h (men spreek van 170km/h in de bergen, maar ik nuanceer...) zijn nogal voelbaar. Een voorbeeld: we zitten in een gebouw, drie hoog, te kijken naar een geprojecteerd computerbeeld. De projector in kwestie hang vast aan het plafond. Plotseling beweegt het beeld op de muur op en neer en van links naar rechts... het waaide een beetje.

Op zo'n moment stelt de mens zich voor dat ook gebouwen onderhevig zijn aan windstoten. Want dat was het, door de hevige wind beweegde het gebouw - wat eigenlijk niet voelbaar was - maar het was wel voldoende om de projector lichtjes te doen bewegen.

Zo, ik hoop jullie hiermee voldoende geïnformeerd te hebben en wens iedereen een rustige nacht... pfpfpf!

dinsdag 2 januari 2007

Gelukkig nieuwjaar iedereen!

Langs deze weg wens ik jullie allen daarbuiten een welgemeend goed, gezond en happy 2007!